Noi materiale regenerabile si reciclabile cu proprietati de rupere imbunatatite, pentru aplicatii 3D durabile

CARDINAL SRL, director de proiect ing. Grigorescu Viorel

Contract nr.212 CI/2018

ICECHIM Bucuresti, responsabil proiect dr.abilitat Doina Dimonie

 

 

 

 

   

 

 

Diversificarea fabricatiei CARDINAL SRL prin elaborarea unui tip nou de material regenerabil, reciclabil cu proprietati de rupere imbunatatite, pentru aplicatii durabile, compatibile cu imprimarea 3D.

Compozitia si procedeul propus  transforma un polimer regenerabil dintr-un material casant care are rezistenta la tractiune mare, alungire la tractiune si rezistenta la soc mica intr-un material cu rupere ductila si rezistenta la tractiune si la soc mari. Potentialul de comercializare este important prin aceea ca imprimarea 3D este  o tehnica de fabricatie in expansiune  inclusiv in Romania.  Principalii  indicatori de stare si progres la finalizarea proiectului   vor fi: diversificarea gamei de produse  fabricate de societate, cresterea productiei cu aprox.2 t in primul an si extinderea apoi rapida la 50 t/an, cresterea  cifrei de afaceri cu 2 %,  cresterea cu 3-4 a numarului locurilor de munca, etc.

 

Domenii de specializare inteligenta – Eco-nano-tehnologii – Materiale avansate

1. Obiectivului general al proiectului s-a atins prin  realizarea celor 3 obiectivele speciale   si anume: (1) studii in scopul introducerii in fabricatie,(2) cercetare-dezvoltare industriala pentru fabricarea  noului tip de MATERIAL, (3) asistenta pentru drepturi de proprietate industrial si prin urmarirea indicatorilor de stare la 1 an.

2. S-a parcurs  un program  experimentul specific in urma caruia au rezultat noi materiale  regenerabile, compatibile cu imprimarea 3D(A1.1),  s-a caracterizat  comportarea mecanica si a altor proprietati functionale a noilor variante de material (A 1.2) , toate considerate in baza mai multor etape de selectie. S-a verificat comportarea la imprimare 3D a variantelor de material cu proprietati  functionale imbunatatite (A 1.3). S-au realizat experimentari industriale pentru fabricarea  noului tip material in vederea  testarea fabricatiei nolui produs (A2.1). S -a acordat asistenta pentru drepturi de proprietate industrial (A3.1) prin intocmirea  si depunerea la OSIM a cererii de brevet privind compozitia si procedeul de realizare a  noului produs (obiectiv special 3).

3. Rezultatele obtinute demonstreaza ca obiectivul general al proiectului a fost atins. S-a realizat un procedeu pentru realizarea unui nou material, regenerabil si reciclabil (PLA-TOUGH), prin imbunatatirea, cu ajutorul procedeelor de modificare fizica si transformare de faza, a capacitatii PLA de a absorbi energia de rupere si  de a rezista la solicitari mecanice mari, fara deteriorare. In acest mod s-a reusit sa  se schimba, dupa un mechanism controlat, caracterul ruperii, din casant in ductil si sa se imbunatateasca de aceea proprietatile de tractiune (modulul, rezistenta la rupere, alungirea la rupere),   prelucrabilitatea in produs finit, facand posibila  imprimarea 3D pentru aplicatii durabile, de tipul elementelor structurale speciale. Avand capacitate de absorbtie a energiei de deformare inaintea ruperii   noul material are si abilitatea de a nu se rupe la incarcari bruste  adica are rezistenta la soc imbunatatita.

4. Granulele realizate la CARDINAL SRL au avut o buna comportare la formare filament pentru imprimarea 3D. Filamentele obtinute au s-au putut printa 3D fara opriri ale imprimantei iar produsele printate nu au avut defecte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Sustenabilitatea ?i impactul social– noul tip de material polimericare durabilitate imbunatatita intrucat au fost corectate proprietati initiale neconvenabile ale polimerului regenerabil iar noile proprietati cresc durata de viata in conditii specifice

6. Fabricarea la CARDINAL SRL a noului tip de PLA conduce pe de o parte  la diversificarea gamei de materiale polimerice fabricata de aceasta societate iar pe de alta  pe piata materialelor polimerice  se regaseste un tip de PLA care se va putea folosi  pentru imprimare 3D  de produse pentru aplicatii nesolicitante  la aplicatii cu performante imbunatatite.